SONGWRITING TIPS

Wil jij je eigen muziek kunnen maken, maar heb je het gevoel dat het nog niet (goed genoeg) lukt? Ik weet natuurlijk niet precies waar het bij jou niet lukt, maar ik weet wel dat ik 10 jaar lang dacht dat ik het niet kon. Tot het moment dat mijn coach me een paar eenvoudige tips gaf. Dus lees snel. Ik weet zeker dat er voor jou een handige tip bij zit! Wat moet je doen om goede stukken te schrijven? Ik heb 6 tips voor je en 1 bonustip!

1. Neem je creatieve sessies elke keer op. Neem elk idee op. Niet alleen dat idee dat opnemenswaardig is. Nee elk idee. Luister daarna terug en selecteer wat bruikbaar is en wat niet. Het kan! Pak je smartphone en druk op record. Je ideeën blijven bewaard. Ik snap dat je eerst begint met improviseren en spelen en nog niet denkt aan het resultaat. Maar toch doe je er goed aan om meteen je opname aan te zetten.

2. Luister het terug. Je ordent je ideeën in categorieën: geniaal/bruikbaar/onzin. Hier leer je ontzettend veel van! Wees mild voor jezelf. Natuurlijk mag je ideeën hebben die later onzin bleken te zijn.

3. Gebruik je sterkste emoties als inspiratie. Wees dapper. En zoek je sterkste emoties op. Deze emoties bevatten een enorme bulk aan creativiteit. Denk aan: Verlangen. De Liefde. Verdriet. Lust. Verlies jezelf helemaal in deze emoties en pak dan je instrument. Dit vergt echt durf. Durf jezelf op je zwakst te zien. Durf daarover te schrijven. Wees eerlijk. De kracht in de emoties blijft bewaard in je lied, en dat is ook wat het publiek mooi zal vinden. Niemand zit te wachten op een bedacht stukje muziek zonder gevoel.

4. Speel je favoriete artiesten na. Dit punt gaat over muzikale ideeën. Je kunt die uit de boeken halen, maar je begrijpt pas hoe je ze moet toepassen als je een andere artiest ze hoort toepassen. Speel je favoriete artiesten na, en doe dat op het gehoor!

 

5. Schrijf je tekst zonder te editen. Redigeren stopt de flow. Ga naar je sterke emotie toe. Verlies je erin en schrijf. Of neem je gesproken tekst op als dat de rem er af haalt. Sinds mijn eerste geslaagde poging begin ik trouwens altijd met de tekst. Eerder begon ik altijd met de muziek maar verloor ik mezelf totaal. Dit kan voor jou anders zijn. Maar wellicht had je hetzelfde als ik. Ik weet dat Michael Jackson altijd eerst begon met de muziek. Een bepaalde groove die lekker klonk. Eerst de bas. Dan de melodie en harmonie van het refrein. Welke volgorde werkt voor jou is niet het belangrijkste. Als je vastloopt zou ik het eens omdraaien!

6. Creëren is niet editen. Houdt deze twee bezigheden absoluut gescheiden. Het zijn twee hele verschillende manieren van denken: In het creatieve proces zit je in de flow. Als je gaat editen ga je ordenen en kritisch zijn. Zet de goede ideeën in het zonnetje en wees niet bang weg te gooien wat niet goed is.

Tot slot (bonustip): Reserveer een tijd in je agenda. Mijn leven is extreem vol: 2 kinderen. Eigen baas. Lesgeven en zelf performen. Fijne relatie. Broedplaats. Echt vol! Ik reserveer tijd en trek 1 of 2 uur uit om een stuk te schrijven. Of een uur om een stuk af te werken. Dit zorgt ervoor dat ik het ook echt ga doen!

Dus: Ga er nu mee aan de slag. Is dit waardevol voor je? Laat het niet liggen. Maak dan nu een begin, en pak je agenda om 2 uur te reseveren voor je volgende lied!

Credits voor Susan Jane, die mij ontzettend geïnspireerd heeft om te gaan schrijven.

Liefs, Anne

LAST VAN JE STEM? OMA WEET RAAD

Jarenlang rookte ik. Ik kettingrookte nog net niet. Maar ik rookte shag. American Spirit. Dat is zwaar spul. Zonder filter. Dat is niet goed voor je stem. Dat weet iedereen.Ik zei altijd dat als je zorgt dat je zangtechniek goed is, dat het prima kan. Het kon ook best want mijn zangtechniek was inderdaad in orde.

Maar toen ik stopte merkte ik het verschil. Al die passages waar ik mijn best voor moest doen toen ik nog rookte waren nu gemakkelijk en mijn stem kon veel meer! Mijn stem is best sterk. Ik bedoel niet dat ik hard kan zingen – dat kan ik wel – maar dat ik niet snel schor wordt of mijn stem kwijt ben. Zo één keer per jaar of één keer in de twee jaar ben ik echt schor en ik ben mijn stem ook twee keer helemaal kwijt geweest.

Gelukkig heb ik zo’n moeder die dan altijd raad weet. Meestal met kruiden of andere huismiddeltjes. ‘Als je je stem kwijt bent dan gebruik je een druppeltje lavendelolie’, zegt mijn moeder dan. Vroeger mochten we een druppeltje lavendelolie op een suikerklontje en dan opsnoepen. Dan werd het iets minder bitter. Ik nam dat voor lief, dat soort huismiddeltjes. Geloofde nooit dat het echt iets uithaalde. Voor mij hoorde al die huismiddeltjes in de categorie bijgeloof. Als je van mijn generatie bent herinner je je vast Klazien uit Zalk wel van de televisie, die voor elke klacht een ander kruidenmiddel kende. Wat een onzin vond ik dat!

Toen ik op het conservatorium zat en een keer een flinke larynchitus had – dat betekent dat de verkoudheid op je stem is geslagen en dat je vaak niet of niet goed kunt praten en zingen – herinnerde ik me weer de lavendelolie. Ik probeerde het, en het werkte! Na een paar keer een druppel voelde mijn stembanden weer beweeglijk! Nu ik al jaren zing en al ruim 15 jaar zangles geef weet ik goed wat je moet doen om je stem gezond te gebruiken en om hem goed te verzorgen.

  • Goed hydrateren. Veel water in je systeem houden. Dat is het belangrijkste.
  • En je stemgebruik niet aanpassen als je schor bent. Als je ineens met heel veel druk gaat praten of zingen, dan kan het flink mis gaan.
  • Heb je larynchitis en voelt het alsof je stembanden tegen elkaar geplakt zitten? Gebruik dan een druppeltje lavendelolie. Pure essentiele olie. Leg de druppel op een lepeltje honing of direct achter op je tong.

Omdat het zo goed werkte bij de mensen die ik het aanraadde ben ik de lavendelolie uit Zuid Frankrijk gaan halen. Ik rijd eens in de paar jaar naar de Ardeche en dan neem ik een paar liter mee. Heb je last van je stem en wil je het eens proberen? Ik geef het meestal aan mijn studenten als ze voor het eerst komen.

Meer tips over zingen, zangtechniek en gezond stemgebruik?

Succes!
Anne