JE ZANG OPNEMEN

Studio Singer

Er zijn duizend-en-een manieren om je stem op te nemen. Daarvan zullen we er 996 niet behandelen. We kijken naar een paar manieren van opnemen met de computer en met je tablet of smartphone.

Computer microfoon

Laptops en webcams hebben bijna altijd een ingebouwde microfoon. Dit is meestal een heel klein gaatje, ergens in de behuizing. Het geluid hiervan is niet goed genoeg voor een natuurlijk klinkende zangopname. Je kent de holle klanken misschien wel van Skype-gesprekken. Dit laatste heeft natuurlijk ook te maken met de kwaliteit van je laptop-luidsprekers. Maar zelfs via koptelefoon zal de sound niet warm en helder zijn.

Veel laptops en desktopcomputers hebben een microfoon-ingang. Deze zit naast de hoofdtelefoon-uitgang en is vaak roze gekleurd. Hierin doe je een computermicrofoon, voorzien van de bekende ‘mini-jack’-stekker (3.5 mm), zoals hoofdtelefoons die ook hebben. Deze microfoons kun je in een computerwinkel kopen voor een appel en een ei. Het geluid is een stuk beter dan dat van een ingebouwde microfoon. Vind je dit prima klinken, zoek dan niet verder!

USB microfoon

De meeste mensen willen een stap verder dan een computermicrofoon. Nu zou je een ‘normale’ podium-microfoon of studiomicrofoon kunnen kopen. Maar dit moet je alleen doen als je een speciale externe geluidskaart hebt, anders moet je gaan prutsen met verloopstekkers. Dat komt de stevigheid van de aansluiting en de geluidskwaliteit niet ten goede! Bovendien werken bepaalde modellen alleen als ze ‘fantoomspanning’ krijgen. Dit kan je computer niet leveren. Ons advies aan beginners: koop een USB-microfoon! Zelfs als je vindt dat je kritische oren hebt, is dit de beste oplossing.

Een USB-microfoon sluit je direct aan op een USB-poort van de computer. De computer zal het apparaat herkennen, waarna je het kunt gebruiken in een geluidsprogramma. Bijvoorbeeld Geluidsrecorder in Windows of Garageband op een Mac. Uitgebreidere (gratis) software is het veel gebruikte Audacity.

We kunnen microfoons (en dus ook USB-microfoons) verdelen in twee soorten. Met een condensator-microfoon (‘condenser’ in het Engels) maak je de helderste, warmste en meest gedetailleerde opnames. Dit type wordt daarom veel gebruikt in studio’s en noemen we voor het gemak een ‘studiomicrofoon’. Een studiomicrofoon houd je niet in de hand. Anders komt er door de hoge gevoeligheid te veel ‘contact’-lawaai op de opnames. Vind je vasthouden toch belangrijk, neem dan een ‘handheld’-microfoon. Het geluid kan nog altijd heel goed zijn, maar is minder gedetailleerd, warm en helder dan bij een condensator.

Opnemen met smartphone of tablet

Geluid opnemen op een smartphone of tablet kan op twee manieren: via een analoge ingang of via een digitale ingang. Je mag ervan uitgaan dat opnames via de digitale aansluiting het beste klinken. Zo’n microfoon kost echter meer. Lees goed de specificaties op de productpagina’s om zeker te zijn dat jouw tablet of smartphone compatibel is! Gebruik voor het opnemen de gratis apps die je bij onderstaande microfoons krijgt. Andere recording-apps zijn echter ook geschikt.

Noodzakelijke accessoires en handige extra’s

Een desktopstatief is praktisch als dat niet al bij je studio- of handheldmicrofoon zit
Sta je liever? Neem een gewoon microfoonstatief
Bij een studiomicrofoon (dus niet een handheld-microfoon) hoort een pop filter. Dit laat bijvoorbeeld p-klanken minder ploffend klinken. Absoluut nodig? Nee, maar het verschil is wel hoorbaar. Let op: je moet een statief(je) met stang hebben. Hieraan klem je het popfilter.
Tot slot: de shockmount. Deze is, net als het popfilter, bedoeld voor studiomicrofoons (niet de handheld-microfoons). Hiermee hangt de microfoon ‘vrij’, in een webje van elastieken. Dan klinken kleine trillingen via het statief niet meer als dreunen. Absoluut nodig? Nee, je kunt ook voorzichtig zijn bij het opnemen. Heb je na een poosje toch behoefte aan een shockmount, zorg dan dat je een passende shockmunt koopt.

admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *